De vakantiekilootjes

Nu de vakantie voor de meeste mensen weer achter ons ligt, komt ook vaak de teleurstelling erbij. Wéér een paar kilo aangekomen! Je verbaast je erover hoe snel dit in 2-3 weken kan gaan. Maar wees eerlijk, hoe zag je eet- en drinkpatroon eruit in de vakantie?

Het is een tijd waarin je even niks moet en vooral alles mag. Daarmee is ook meteen je ritme uit de dagelijkse bezigheden. Je dag begint later, het ontbijt is groter, ander brood, meer beleg en zo gaat het de hele dag door. Ook zijn we in de vakantie relaxter in alles, zo ook met ons eetgedrag. Dat kan heel leuk en lekker zijn, maar jezelf alles toestaan in deze paar weken zonder aan te komen is helaas niemand gegeven.

Meer genieten is niet gelijk aan meer eten, maar aan de mate waarin jij je goed voelt.

Het verschil tussen voeding en voedsel

‘Afvallen’. Het woord alleen brengt soms al heel wat teweeg, maar toch wil het merendeel van de Nederlanders graag wat kilo’s kwijt. En zie vervolgens maar eens een juiste manier te vinden. Iedereen weet wat er moet gebeuren als je wilt afslanken, de inname minderen, maar zo gemakkelijk is dat vaak niet. Na 1 week stressen, en soms maar een paar ons eraf, denk je “Doei! Ik wil wel afvallen, maar er liever niet teveel aan/voor doen”.

Toch is dit de enige methode; minder het voedsel wat je eet. En daarin schuilt meteen ook de verwarring: Voedsel is lang niet altijd voeding. Het verschil is dat voeding voedingsstoffen levert aan je lichaam, maar het meeste voedsel doet dat niet. Als je nu begint met het meest ongezonde voedsel weg te laten, zoals witte meel producten, koek, snoep en gebak dan val je vanzelf al wat af. Eigenlijk alles wat ‘versuikert’ is. Door de suiker te minderen merk je al snel dat minder vermoeid bent en je wordt fitter. Minder daarnaast het vet. Dit doe je door minder vlees, vette vleeswaren maar ook bekende boosdoeners zoals chips, patat en snacks. Zij leveren heel veel ongezonde vetten.

Een gezond eetpatroon moet bij je passen, maar bestaat nog altijd uit voldoende macronutriënten en dat zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Door nu in alles wat te minderen zal je lichaam overstappen op reservebrandstof, lichaamsvet, en val je dus af. Bedenk goed dat je deze drie groepen echt nodig hebt, want elk van deze groep levert zijn eigen specifieke voedingsstoffen voor ons lichaam om gezond te blijven.

Volgend jaar

Wil je volgend jaar wel onbezorgd op vakantie? En vooral onbezorgd weer thuiskomen? Probeer dan een paar afspraken met jezelf maken en je ritme van thuis een beetje aan te houden. Kijk naar hoeveel je eet en drinkt. Vakantie is vaak de tijd van lekkere drankjes en cocktails, maar die leveren heel veel suiker en kcal. Drie ijsjes op een dag kun je jezelf ook afleren. Meer genieten is niet gelijk aan meer eten, maar aan de mate waarin jij je goed voelt.

Dus als het dit jaar weer is tegengevallen terwijl je je had voorgenomen niet aan te komen, bespreek met je zelf wat je volgend jaar beter in de gaten wilt houden.

Wil jij ook all-in fitness?
All-in Fitness?