29 februari 2024

Beste oefeningen voor je kuiten

Training

Het trainen van kuitspieren is als een verborgen schat in de sportschool: vaak over het hoofd gezien, maar oh zo waardevol! Terwijl velen zich concentreren op de grote spiergroepen, verdienen de kuiten ook hun moment in de spotlight. Met hun kracht en stabiliteit vormen ze de stevige basis voor je hele lichaam. In deze blog duiken we in de wereld van kuit training, met de beste oefeningen om die kuiten te laten shinen en je prestaties te verbeteren.

Waarom kuit oefeningen?

Je kuiten, gelegen aan de achterkant van je onderbenen, zijn als de stille krachtpatsers van je lichaam. Ze zijn belangrijk bij het leveren van kracht tijdens activiteiten zoals rennen en springen, maar het gaat verder dan alleen explosieve bewegingen. 

De kuit bestaat uit drie afzonderlijke spieren: de gastrocnemius, soleus en plantaris. Deze spieren spelen een cruciale rol bij het stabiliseren van je enkels en het houden van balans, waardoor eenvoudige taken zoals wandelen en traplopen moeiteloos lijken. Dus, terwijl je misschien niet altijd aan ze denkt, verdienen je kuiten zeker wat liefde en aandacht in je trainingsroutine!

Kuit oefening sprong

Beste kuit oefeningen in de sportschool 

Nu je weet waarom het belangrijk is om je kuitspieren te trainen is het tijd om je aan het werk te zetten! Hier volgen een aantal van de beste kuitoefeningen die je direct kan toevoegen aan je trainingsschema!

Standing Calf Raise

Een van de beste oefeningen om je kuiten te trainen is de standing calf raise. Bij deze oefening ga je op een trede staan en til je je hielen op en neer.

 1. Ga met je voorvoeten op een verhoogd oppervlak staan, zoals een step, en zorg ervoor dat je rug recht is.
 2. Voor extra stabiliteit kun je je vasthouden aan een muur of een stevig object.
 3. Plaats je voeten op het niveau van je heupen, zodat ze parallel staan aan elkaar.
 4. Breng langzaam je lichaam omhoog door je gewicht op je voorvoeten te verplaatsen, terwijl je je kuitspieren aanspant.
 5. Houd een kort moment vast wanneer je op het hoogste punt bent en voel de spanning in je kuiten.
 6. Keer geleidelijk terug naar de beginpositie door je hielen weer naar beneden te laten zakken.
 7. Herhaal de beweging voor het gewenste aantal herhalingen, waarbij je de controle behoudt over je bewegingen en de spanning op je kuiten vasthoudt.

Seated Calf Raise

Naast een standing calf raise bestaat er ook een seated calf raise. Met deze oefening versterk je effectief je kuitspieren en werk je aan kracht en stabiliteit in je onderbenen. Zo doe je het:

 1. Neem plaats op een Calf Raise apparaat en zorg ervoor dat de kussens stevig op je bovenbenen rusten voor stabiliteit.
 2. Plaats je voorvoeten op het plateau van het apparaat en laat je hielen zo ver mogelijk zakken, waarbij je je kuiten volledig strekt.
 3. Op een rustig tempo til je vervolgens je hielen zo ver mogelijk omhoog, terwijl je je kuitspieren aanspant.
 4. Houd deze positie één seconde vast om de spanning in je kuiten te voelen.
 5. Keer gecontroleerd terug naar de startpositie door je hielen weer naar beneden te laten zakken.
 6. Herhaal de beweging voor het gewenste aantal herhalingen, waarbij je de controle over de beweging en de spanning op je kuiten behoudt

Explosive Vertical Jumps

Een krachtige oefening om explosieve kracht in je kuitspieren op te bouwen is de Explosive Vertical Jump. Volg deze stappen om deze oefening correct uit te voeren:

 1. Ga rechtop staan met je voeten op heupbreedte uit elkaar en plaats je handen in je zij.
 2. Houd je rug recht en zorg voor een stevige en stabiele houding.
 3. Duw jezelf krachtig omhoog vanuit je voorvoeten, waarbij je je kuitspieren aanspant om de opwaartse beweging te genereren.
 4. Spring vervolgens explosief vanuit je voorvoeten omhoog, strek je armen omhoog en probeer zo hoog mogelijk te springen.
 5. Land weer op je voorvoeten, waarbij je de impact van de landing absorbeert door je knieën iets te buigen.
 6. Zorg ervoor dat je de kracht voornamelijk vanuit je kuiten haalt en niet vanuit je bovenbenen om de focus op de kuitspieren te behouden.

Touwtje Springen

Een bekende en simpele maar effectieve oefening om je kuitspieren te trainen is touwtje springen. Daarnaast helpt het ook nog eens met je uithoudingsvermogen en coördinatie!

 1. Pak een springtouw en houd het touw vast met je handen naar de buitenkant gericht en het touw achter je lichaam.
 2. Houd je handen op heuphoogte en laat het touw zwaaien door je polsen te draaien, waarbij je een vloeiende beweging maakt.
 3. Spring telkens over het touw heen terwijl het onder je door zwaait.
 4. Probeer een constant ritme aan te houden en land zachtjes op de ballen van je voeten om de impact te absorberen en je kuitspieren actief te houden.

ProfitGym helpt je naar nieuwe hoogtes!

Of je nu je kuitspieren wilt versterken voor meer stabiliteit en kracht, of je algehele conditie wilt verbeteren. Bij ProfitGym staan onze persoonlijke trainers klaar om je te helpen! Kom vandaag nog langs en ontdek hoe we je kunnen helpen het beste uit je training te halen!

Meer blogs

Wil jij ook all-in fitness?
All-in Fitness?