25 april 2024

Billen trainen voor resultaat

Training

Billen trainen is een belangrijk onderdeel van jouw fitness avontuur. Of je nu streeft naar strakkere billen, meer kracht in je onderlichaam wilt opbouwen, of gewoon op zoek ben naar nieuwe oefeningen om aan je fitness routine toe te voegen. Hier zullen we de beste oefeningen en trainingsmethodes uitleggen om te zorgen dat jij jouw droom billen krijgt. Van de anatomie van de bilspieren tot praktische tips voor voeding en rust, we zullen alles behandelen wat nodig is voor jouw ideale billen work-out. 

Belang van billen trainen

Het trainen van de bilspieren is niet alleen belangrijk voor een strakker achterwerk, maar ook voor het verbeteren van je algehele lichaamshouding, het voorkomen van blessures en het ondersteunen van de dagelijkse bewegingen. Sterke billen dragen bij aan stabiliteit en verminderen rugpijn, waardoor ze essentieel zijn voor een gezond en sterk lichaam.

Hoe werken je billen

Je billen bestaan uit drie belangrijke spieren: de gluteus maximus, de gluteus medius en de gluteus minimus.

 1. De gluteus maximus is de grootste spier van de bil en is verantwoordelijk voor het strekken van het heupgewricht. Het speelt een cruciale rol bij activiteiten zoals lopen, rennen, traplopen en het tillen van gewichten.
 2. De gluteus maximus is de spier die zich bevindt aan de zijkant van de bil en is verantwoordelijk voor het stabiliseren van het heupgewricht. Het helpt bij zijwaartse bewegingen van het been en voorkomt dat je bekken te veel kantelt tijdens het lopen of rennen.
 3. De gluteus minimus spier ligt onder de gluteus medius en werkt samen met de medius om het heupgewricht te stabiliseren. Het helpt ook bij het naar buiten draaien van het been. 
Sporter staat in de sportschool.

Beste billen oefeningen 

Nu we begrijpen waarom de bilspieren belangrijk zijn en hoe ze functioneren, is het tijd om je billen te trainen. Hier volgen de beste oefeningen voor de billen die resultaat opleveren.

Hip-thrust

 1. Zit op de grond met je rug tegen een bankje en een stang over je heupen. Plaats je voeten plat op de grond, iets breder dan je heupen. 
 2. Duw je heupen omhoog door je billen aan te spannen tot je lichaam een rechte lijn vormt. Houd je billen aan de top van de beweging aangespannen.
 3. Houd je kin ingetrokken en kijk recht vooruit. Concentreer je op het aanspannen van je billen bij elke herhaling. Pas het gewicht aan op basis van je kracht en focus op een goede techniek.
 4. Doe 3-4 sets van 8-12 herhalingen en rust 1-2 minuten tussen elke set. 

Lunges

 1. Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar. Houd je rug recht en je schouders naar achteren.
 2. Neem een grote stap naar voren met één voet en buig beide knieën tot een hoek van 90 graden. Zorg ervoor dat je voorste knie niet voorbij je tenen komt en je achterste knie net boven de grond zweeft. Houd je bovenlichaam rechtop en je buik en billen aangespannen voor stabiliteit. 
 3. Duw jezelf omhoog met je voorste been en breng je achterste been terug naar de beginpositie. Herhaal de beweging met het andere been.
 4. Voer 3-4 sets uit van 8-12 herhalingen per been en rust 1-2 minuten tussen elke set. 

Squats

 1. Sta rechtop met je voeten iets breder dan je heupen uit elkaar. Plaats de stang op je bovenrug, net onder je nek, en houd deze stevig vast met je handen iets breder dan je schouders. 
 2. Buig langzaam je knieën en heupen alsof je op een denkbeeldige stoel gaat zitten. Houd je richt recht en borst naar voren terwijl je naar beneden zakt. Zak zo laag mogelijk, waarbij je heupen net onder je knieën komen, terwijl je de billen aanspant.
 3. Duw jezelf omhoog door je hielen en strek je knieën en heupen om terug te keren naar de startpositie. Houd je buikspieren aangespannen voor stabiliteit tijdens de oefening.
 4. Voer 3-4 sets uit van 8-12 herhalingen, afhankelijk van je kracht en fitnessniveau. Rust 1-2 minuten tussen elke set. 

Glute kickbacks

 1.  Maak een enkelband aan het laagste punt van de kabelmachine vast en doe deze om je enkel. Ga met je gezicht naar de kabelmachine staan op een armlengte afstand. Houd eventueel met je handen de kabelmachine vast voor balans.
 2. Houd je rechterbeen gestrekt en til het naar achteren terwijl je je billen aanspant. Strek je been helemaal uit tot je niet verder meer kan. Houd je bovenlichaam stabiel en je heupen naar voren gericht tijdens deze oefeningen. 
 3. Breng je rechterbeen gecontroleerd terug naar de beginpositie zonder de spanning op je billen te verliezen. Herhaal de beweging een aantal keer voordat je van kant wisselt.
 4. Voer 3-4 sets uit van 10-15 herhalingen per been en rust 1-2 minuten tussen elke set.

Bulgarian split squats

 1. Sta met je rug naar een bankje of verhoogd platform en pak twee dumbbells in je handen. Plaats je linker onderbeen op het bankje achter je en je rechtervoet stevig op de grond voor je. Je voeten moeten op heupbreedte uit elkaar staan en je houd je lichaam rechtop.
 2. Buig langzaam door je rechterknie terwijl je je linkerbeen achteruit laat zakken naar de grond. Je rechterknie moet in een hoek van 90 graden buigen terwijl je linkerbeen gestrekt blijft. Zak naar beneden totdat je rechterzij parallel is aan de grond, of zo laag als je comfortabel kunt gaan.
 3. Duw jezelf omhoog met je rechterbeen totdat je weer terug bent in de startpositie. Houd je billen tijdens deze oefening aangespannen. Herhaal deze oefening na een aantal herhalingen met het andere been.
 4. Voer 3-4 sets uit van 8-12 herhalingen per been en rust 1-2 minuten tussen elke set. 

Handig om te weten tijdens het trainen van je billen

Bij het trainen van je billen is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken. Verhoog geleidelijk de weerstand, het aantal herhalingen of de intensiteit van je training om kracht en groei te bevorderen. Wissel regelmatig in oefeningen om verschillende delen van de billen te targeten en werk aan zowel kracht als stabiliteit. Ondersteun je training met een gebalanceerd dieet en voldoende rust voor optimaal herstel. Luister altijd goed naar je lichaam en pas je training aan om overbelasting en blessures te voorkomen. Kom vooral langs bij ProFit Gym waar onze coaches klaar staan om al jouw vragen te beantwoorden!

Meer blogs

Wil jij ook all-in fitness?
All-in Fitness?