6 juni 2024

De beste core oefeningen

Algemeen  |  Training

Het trainen van je core is essentieel, zowel voor het verbeteren van sportprestaties als voor het uitvoeren van alledaagse activiteiten. Het versterken van de core helpt blessures te voorkomen en verbeter je algehele. We hebben speciaal voor jou een verzameling tips en tricks samengesteld om je te helpen bij het ontwikkelen en onderhouden van een sterke core. In deze blog delen we de beste core stability oefeningen die je gemakkelijk kunt doen in de sportschool.

Wat is core stability? 

Core stability verwijst naar de kracht en stabiliteit van de spieren rondom je buik, onderrug en bekken. Deze spieren werken samen om je ruggengraat te ondersteunen en je algehele houding te verbeteren. Sterke core spieren helpen niet alleen bij dagelijkse activiteiten, maar ook bij het voorkomen van blessures tijdens het sporten. 

Waarom zijn core oefeningen belangrijk? 

Verbeterde houding

Een sterke core helpt je om een betere houding te behouden. Veel mensen brengen uren door in zittende posities, wat kan leiden toe een slechte houding en rugklachten. Door je core spieren te versterken, ondersteun je je wervelkolom en behoud je een rechte en gezonde houding, zowel tijdens het zitten als het staan.

Blessurepreventie

Sterke core spieren kunnen blessures aan de onderrug en andere delen van het lichaam voorkomen. Zwakke core kan leiden tot overbelasting van de rug en andere spieren, wat vaak resulteert in pijn en blessures. Door regelmatig core stability oefeningen te doen, verbeter je de stabiliteit van je rom en verminder je het risico op blessures tijdens dagelijkse activiteiten en sporten. 

Betere sportprestaties

Of je nu hardloopt, zwemt of krachttraining doet, een sterke core verbetert je prestaties. De core speelt een belangrijke rol in vrijwel elke beweging die je maakt. Een goed ontwikkelde core zorgt voor een beter krachtoverdracht tussen je boven- en onderlichaam, waardoor je efficiënter en explosiever kan bewegen. Dit geldt voor alle soorten sporten, van atletiek tot teamsporten en fitness. 

Dagelijkse activiteiten

Van het tillen van zware boodschappen tot het spelen met je kinderen, een sterke core maakt alles gemakkelijker. Een stabiele core zorgt ervoor dat je je balans beter kunt bewaren, je coördinatie verbetert en je wordt minder snel vermoeid tijdens fysieke taken. Dit maakt dagelijkse activiteiten niet alleen makkelijker, maar ook veiliger, omdat je minder kans hebt op blessures door plotselinge bewegingen of onverwachte belasting. 

Hoe krijg je een sleeper build?

Nu je weet wat een sleeper build is en waarom het geweldig is om er een te hebben, laten we eens kijken hoe je er zelf een kunt krijgen. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

1. Focus op compound oefeningen

Compound oefeningen zoals squats, deadlifts, en bench presses zijn essentieel. Deze oefeningen werken meerdere spiergroepen tegelijk en helpen je om kracht op te bouwen zonder overdreven gespierd te lijken.

2. Verhoog je weerstand

Blijf de weerstand verhogen in je trainingen. Progressieve overbelasting is cruciaal om sterker te worden. Voeg geleidelijk meer gewicht toe aan je oefeningen om constant sterker te worden.

3. Houd je voeding in de gaten

Een gebalanceerd dieet is cruciaal. Eet voldoende eiwitten om spiergroei te ondersteunen, maar houd ook je calorie-inname onder controle om te voorkomen dat je teveel aankomt. Het doel is om sterk en fit te blijven zonder te veel spiermassa aan te zetten.

4. Consistentie is cruciaal

Je zult geen resultaten zien zonder consistentie. Zorg ervoor dat je een regelmatig trainingsschema hebt en houd je eraan. Dit betekent niet dat je elke dag in de sportschool moet zijn, maar wel dat je een vast ritme aanhoudt.

5. Vermijd overtraining

Rust is net zo belangrijk als training. Zorg voor voldoende hersteltijd tussen je workouts om overtraining te voorkomen. Dit helpt je spieren te herstellen en sterker te worden zonder het risico van blessures.

10 Persoonlijke Begeleiding ProFit Gym Sportschool

Top 5 core stability oefeningen voor beginners 

Nu je weet waarom het belangrijk is om je core te trainen, is het tijd om in actie te komen! Hier volgen enkele core oefeningen die je direct kan toevoegen aan je trainingsroutine!

1. Plank

 • Uitvoering: Begin in een push-up positie met je onderarmen op de grond. Houd je lichaam recht van je schouders tot je enkels. Span je buikspieren aan en houd deze positie vast.
 • Duur: 30-60 seconden.
 • Voordelen: Versterkt je gehele core en verbetert stabiliteit.

2. Bicycle crunches

 • Uitvoering: Ga op je rug liggen met je handen achter je hoofd. Breng je knieën naar je borst en til je schouderbladen van de grond. Breng je rechterelleboog naar je linkerknie terwijl je je rechterbeen strekt. Wissel van kan en herhaal. 
 • Herhalingen: 15-20 per kant.
 • Voordelen: Werkt op de schuine buikspieren en verbetert coördinatie. 

3. Dead bug

 • Uitvoering: Lig op je rug met je armen omhoog en knieën gebogen in een 90-graden hoek. Laat langzaam je rechterarm en linkerbeen zakken tot net boven de grond en breng ze terug naar de startpositie. Herhaal met de andere kant.
 • Herhalingen: 10-15 per kant.
 • Voordelen: Versterkt de diepe core spieren en verbetert de stabiliteit van de onderug. 

4. Russian twist

 • Uitvoering: Zit op de grond met je knieën gebogen en hielen op de vloer. Leun iets achterover en draai je romp naar rechts en dan naar links, terwijl je je handen samen voor je houdt of een gewicht vasthoudt.
 • Herhalingen: 20-30 twists.
 • Voordelen: Richt zich op de schuine buikspieren en verbetert rotatiesterkte.

5. Bird-dog

 • Uitvoering: Begin op handen en knieën. Strek je rechterarm naar voren en je linkerbeen naar achteren, houd even vast en keer terug naar de startpositie. Herhaal met de andere kant.
 • Herhaling: 10-15 per kant.
 • Voordelen: Verbetert balans en stabiliteit door het activeren van meerdere core spieren.

Core oefeningen in de sportschool

Naast de hierboven genoemde oefeningen, zijn er tal van apparaten en gewichten in de sportschool die je kan gebruiken om je core kracht en stabiliteit verder te ontwikkelen. Enkele effectieve core oefeningen in de sportschool zijn:

1. Cable woodchoppers

 • Uitvoering: Gebruik een kabelmachine met een handvat. Sta zijwaarts naast de machine en trek het handvat diagonaal naar beneden (of omhoog) over je lichaam terwijl je romp draait. Houd je armen gestrekt en gebruik je core om de beweging te controleren.
 • Herhalingen: 10-15 per kant.
 • Voordelen: Versterkt de schuine buikspieren en verbetert rotatiesterkte.

2. Leg raises

 • Uitvoering: Ga staan in de machine met je armen op de kussens en houd met je handen de handvaten vast. Houd je benen gestrekt en til ze langzaam omhoog tot ze parallel aan de grond zijn, of verder omhoog voor een grotere uitdaging. Laat je benen gecontroleerd zakken naar de startpositie.
 • Herhalingen: 10-15.
 • Voordelen: Versterkt de onderste buikspieren.

3. Ab rollouts

 • Uitvoering: Gebruik een ab wheel of een barbell met gewichten. Begin met je knieën met het ab wheel voor je. Rol het wiel langzaam naar voren terwijl je je core aanspant en je lichaam recht houdt. Rol terug naar dr startpositie zonder je rug te laten zakken. 
 • Herhalingen: 8-12.
 • Voordelen: Versterkt de gehele core, inclusief de diepe buikspieren, en verbetert stabiliteit en balans.

Core oefeningen in de sportschool

Naast de hierboven genoemde oefeningen, zijn er tal van apparaten en gewichten in Het integreren van core stability oefeningen in je trainingsroutine is essentieel voor een sterke en stabiele romp. Of je nu een beginner bent of een ervaren sporten, er zijn tal van oefeningen die je kunt doen om je kracht te verbeteren. Kom langs in onze sportschool en probeer deze oefeningen uit met de hulp van onze coaches!

Meer blogs

Wil jij ook all-in fitness?
All-in Fitness?