22 november 2023

De voordelen van krachttraining

Training

In de sportschool kom je ze overal tegen: de fanatieke krachtsporters die de gewrichten laten rinkelen en hun spieren tot het uiterste pushen. Maar waarom is krachttraining eigenlijk zo populair? Laten we eens duiken in de wereld van krachttraining en ontdekken waarom het zoveel meer is dan alleen maar zwoegen met dumbbells en barbels. 

Wat houdt krachttraining precies in?

Krachttraining is zoveel meer dan simpelweg wat zware gewichten optillen. Het is een combinatie van slim trainen en het vinden van de sweet spot tussen uitdaging en vooruitgang. Het draait om de juiste techniek, houding en balans tussen belasting en rust. En het beste is? Krachttraining is er niet alleen voor de Arnold Schwarzeneggers in de sportschool. Dus vergeet die stereotype beelden, iedereen kan hier zijn weg in vinden. We begeleiden je bij het opstellen van een trainingsroutine, die past bij jouw niveau.

Voordelen van krachttraining

Door krachttraining goed te tackelen kun je niet alleen je uiterlijke, maar ook je innerlijke kracht transformeren. Hier zijn enkele voordelen die op je staan te wachten:

  • Toename van spiermassa en kracht

Krachttraining tilt je lichaamskracht naar nieuwe hoogtes. Dus zeg hallo tegen die welgevormde biceps, krachtige core en gespierde benen. 

  • Verbeterd metabolisme en gewichtsbeheersing

Krachttraining werkt als een turbo voor je metabolisme. Zo blijf jij die calorieën verbranden, zelfs nadat je je workout hebt afgerond. 

  • Ondersteuning van je botgezondheid

Sterke botten zijn de ruggengraat van een gezond lichaam, letterlijk en figuurlijk.

  • Positieve impact op de gezondheid van het hart

Laat je hart niet alleen sneller kloppen tijdens de training, maar verbeter ook de gezondheid op de lange termijn.

  • Vermindering van het risico op chronische ziekten

Een sterk en krachtig lichaam fungeert als een krachtig schild tegen gezondheidsproblemen en chronische ziekten.  

Man voert de overhead barbell press uit

Diversiteit in krachttraining oefeningen

De sleutel tot succes ligt niet alleen in het consistent uitvoeren van sets en reps, maar ook in het injecteren van wat variatie in je training. Zo voorkom je niet niet alleen verveling, maar het maximaliseert ook je resultaten. Focus je workout daarom op zowel compound oefeningen, isolatie oefeningen en functionele oefeningen! 

Compound oefeningen

Als je serieus resultaat wilt boeken is het belangrijk ook compound oefeningen aan je workout routine toe te voegen. Van bijvoorbeeld deadlifts en squats tot bench presses. Compound pakken niet alleen één spiergroep aan, maar meerdere spiergroepen tegelijkertijd. Efficiëntie op zijn best.

Isolatie oefeningen

Maar laten we de isolatie oefeningen ook niet vergeten. Deze oefeningen richten zich op specifieke spiergroepen en tillen je workout naar een hoger niveau. Het draait allemaal om het finetunen van individuele spieren voor een gebalanceerd en gespierd resultaat. Denk aan oefeningen als bicep curls, leg extensions en tricep kickbacks. 

Functionele oefeningen

Last but not least, de functionele oefeningen. Deze stimuleren dagelijkse bewegingen en zorgen ervoor dat je niet alleen in de sportschool indruk maakt, maar ook daarbuiten. Een voorbeeld van functionele oefeningen zijn onder andere lunges, pull-ups en push-ups. Ze bootsen dagelijkse bewegingen na en zorgen ervoor dat je ook buiten de gym soepel en beter beweegt.

Krachttraining bij ProFit Gym

Klaar om een krachtige versie van jezelf te worden? Dan is ProFit Gym jouw ultieme partner voor de gains! Of je nu net begint aan je fitness reis of al langer het zweet van je voorhoofd veegt na het liften, bij ProFit Gym ontdek je een wereld waar elke squat, deadlift en bicep curl een stap is naar een sterkere en gezondere versie van jezelf. Onze toegewijde coaches staan klaar om je persoonlijk te begeleiden. Of je nu droomt van de meest indrukwekkende spierdefinitie of gewoon wat sterker wilt worden in het dagelijks leven. Dus waar wacht je nog op? Duik die dumbells in en laat die gains maar komen! 

Sportcoach helpt een vrouw met de juiste oefening.

Meer blogs

Wil jij ook all-in fitness?
All-in Fitness?