11 oktober 2023

Vet verbranden in de sportschool

Training

Of je nu je gezondheid een boost wil geven of je droomfiguur wilt bereiken, het kwijtraken van overtollig vet is voor vele sportschoolgangers een topprioriteit. En wij snappen maar al te goed waarom. Gezond gewichtsverlies heeft een lange lijst aan voordelen: meer energie, meer spierkracht, meer zelfvertrouwen, een lagere bloeddruk en nog veel meer. Maar laten we eerlijk zijn, het verbranden van vet vraagt zeker om serieus werk en doorzettingsvermogen. Maar hoe doe je dit en welke oefeningen moet je kiezen om effectief vet te verbranden?

Hoe werkt vetverbranding?

Om succesvol vet te verbranden in de sportschool, is het belangrijk om te begrijpen hoe je lichaam vet verbrandt. Dus hierbij een simpele, beknopte uitleg. 

Het lichaam gebruikt voornamelijk twee bronnen voor energie: vet en koolhydraten. Wanneer je bezig bent met een intensieve work-out, bijvoorbeeld snel hardlopen, kiest je lichaam vooral voor koolhydraten als brandstof. Vetten zijn langzamere energiebronnen dan koolhydraten. Vetvoorraden worden daarom pas bij langere, langzamere oefeningen gebruikt als brandstof. 

Nu denk je misschien, dus als ik langzaam wandel in plaats van te rennen verbrand ik meer vet? Nou, niet per se. Als je gaat wandelen, verbrand je weliswaar een groter percentage van je calorieën uit vet. Maar als je een vergelijkbare tijd aan het hardlopen besteedt, verbrand je uiteindelijk veel meer calorieën in totaal. En dat betekent dat je eigenlijk meer vet zult verliezen met die intensieve hardloopsessie. 

Maar het ideale aan het feit dat beide vormen van beweging goed zijn voor vetverbranding, is dat je zowel snelle als langzame bewegingen in je work-outs goed kunt mixen. Zo kun je van elk energiesysteem stimuleren, voorkom je overbelasting blessures en dit kan je bovendien helpen om meer van je trainingen in de sportschool te genieten. 

Oefeningen voor vetverbranding 

Om snel vet te verbranden in de sportschool is het dus wel van belang je te focussen op work-outs die flink wat calorieën verbranden of oefeningen uitvoeren die gefocust zijn op vetverbranding. Verwerk daarom zeker deze oefeningen in je volgende sessie: 

HITT-oefeningen 

HIIT-trainingen, oftewel High Intensity Interval Training, is een workout die hoge intensiteit combineert met korte rustperiodes. Het idee is dus simpel: je geeft alles wat je hebt gedurende korte, intensieve bursts van beweging en daarna krijg je even wat ademruimte voordat je weer vol gas gaat. Geweldige vetverbrandende HIIT-oefeningen zijn onder meer:

  1. Burpees: Begin rechtopstaand,  zak door naar een plankpositie, voer een push-up uit, spring terug naar de beginpositie en spring vervolgens omhoog met gestrekte armen. 
  2. Box jumps: Spring op een stevige verhoging of een box met beide voeten en land zachtjes opnieuw op de grond. 
  3. Squat jumps: Begin in een diepe squat positie en spring krachtig omhoog met gestrekte armen. 
  4. Jumping jacks: Sta rechtop met je armen langs je zij, spring omhoog en beweeg je benen naar schouderbreedte terwijl je in de lucht springt. Ondertussen strek je ook je armen boven je hoofd. Spring opnieuw om terug te keren in de beginpositie. 

Of ga voor opties als touwtje springen, sprinten of traplopen. Probeer ze uit en ontdek welke HIIT oefening het beste bij jou past. 

Krachttraining 

In de sportschool kan je ook goed vet verbranden door krachttraining te doen. Denk aan oefeningen waarbij je je hele lichaam gebruikt, zoals squats met zware gewichten. Deze oefeningen verbranden energie als geen ander. En als je ze met veel inzet doet, dan verbrand je niet alleen tijdens je training calorieën. Zelfs nadat je klaar bent met trainen en je lichaam weer terug in rusttoestand keert na je training, blijf je nog calorieën verbranden! 

Cardio

Oefeningen zoals hardlopen, fietsen, spinnen, zwemmen, roeien en wandelen verbranden zeker ook calorieën. Vooral als je lange sessies gepland hebt. De naverbranding zal minder zijn dan bij een intensievere training, maar consistente cardiotraining kan zeker bijdragen aan het verbranden van calorieën. 

Vrouw doet een lat pulldown in de sportschool.

Consistentie 

Het klinkt misschien als een no-brainer, maar regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor het verbranden van vet. Maar het gaat hierbij niet alleen om de calorieën die je hierbij consistent blijft verbranden. Het gaat ook over de aanpassingen die je lichaam maakt als je regelmatig traint. Veel van deze veranderingen hebben rechtstreeks invloed op het vermogen om meer vet te verbranden: 

Efficiëntie 

Je lichaam wordt efficiënter in het leveren en onttrekken van zuurstof. Simpel gezegd helpt dit je cellen om efficiënter vet te verbranden. 

Betere bloedsomloop

Dankzij consistente lichaamsbeweging kunnen vetzuren efficiënter door het bloed en de spieren bewegen. Hierdoor wordt vet gemakkelijker beschikbaar als brandstof voor je lichaam. 

Het verbranden van vet in de sportschool vraagt dus zeker om serieus werk en toewijding. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Wij van ProFit Gym zijn graag jouw gids in je reis naar een fittere versie van jezelf. 

Meer blogs

Wil jij ook all-in fitness?
All-in Fitness?