11 oktober 2023

Kun je beter in de ochtend of avond sporten?

Training

Ben jij een early bird die direct na het afgaan van de wekker in de sportkleding schiet om te gaan sporten? Of ben je juist een night owl die zijn work-out routine liever in de avonduren start? Het beste tijdstip om te gaan sporten is voor iedereen afhankelijk van zijn of haar persoonlijke voorkeuren. Toch zijn er bepaalde factoren die meespelen bij het bepalen van het optimale sportmoment. Ontdek alles wat je moet weten over de beste tijd om te sporten, zodat jij het meeste uit je work-out routine kan halen!

Sporten in de ochtend 

Ben jij op weg om een paar extra kilo’s kwijt te raken? Dan is het goed om te weten dat je lichaam ‘s ochtends beter in staat is om vet te verbranden. Dit komt doordat je stofwisseling in de ochtend op gang komt en je lichaam de benodigde energie uit vetten kan halen. Dit kan helpen om sneller en efficiënter af te vallen. Daarnaast zet sporten in de ochtend je lichaam gelijk in een actieve stand, waardoor je klaar bent voor de rest van de dag. En door ‘s ochtends te sporten kun jij gelijk je work-out ook weer van je to-do lijstje afvinken, al voordat de dag echt begonnen is. Anderzijds is het wel belangrijk om te beseffen dat je lichaam in de ochtend nog op gang moet komen, waardoor je niet meteen op volle kracht kunt presteren.

Sporten in de avond 

Ben jij meer bezig met krachttraining en het opbouwen van spieren? Dan past sporten in de middag/avond misschien wel beter bij jou! Later op de dag kan het niveau van het hormoon testosteron, zowel voor vrouwen als voor mannen, namelijk hoger zijn. Dit kan niet alleen helpen bij het opbouwen van spiermassa, maar kan ook zorgen voor meer kracht en uithoudingsvermogen tijdens je training. Bovendien is je hartslag en bloeddruk lager en je lichaamstemperatuur hoger rondom deze tijd, waardoor je in de avonduren ook minder kans hebt op blessures. Sporten in de avond kan daarentegen wel voor een verstoring in je slaapcyclus zorgen, wat kan leiden tot een onrustige slaap.

Twee dames in de sportschool met sportkleding

Kies een tijdstip die bij jou past 

Als het dus gaat om welke tijd het beste is om te sporten, kan het dus interessant zijn een tijdstip te kiezen die het beste bij je fitnessdoelen past. Maar wat nog belangrijker is, is dat je een tijd kiest die voor jou goed aanvoelt en wat bij jouw levensstijl past. Het heeft vaak weinig zin om jezelf te dwingen om een ochtendmens te worden als je dan toch de snooze-knop van je wekker blijft indrukken. Het is daarom verstandig om te kijken welke tijd het beste bij jouw ritme past.

Consistentie is key

Wanneer je eenmaal een geschikte tijd hebt gevonden, is het belangrijk om consequent rond deze tijd te blijven sporten. Het lichaam stelt zich dan namelijk in op fysieke inspanning rondom dat moment. Dit kan ervoor zorgen dat je dan tijdens je trainingen beter kunt presteren en dus steeds meer uit je work-outs kan halen. Maar ongeacht of je sport in de ochtend of in avond, het is in ieder geval tijd om je lichaam in beweging te zetten en die fitnessdoelen te tackelen!

Meer blogs

Wil jij ook all-in fitness?
All-in Fitness?