8 maart 2024

Wat zijn bicep curls?

Training

Bicep curls zijn de go-to oefening om je biceps te laten bulken! Deze oefening wordt vaak uitgevoerd met behulp van een halter, dumbbells of een barbell en kan zowel staand als zittend worden gedaan. Bicep curls zijn een basisoefening in veel krachttrainingsprogramma’s en zijn essentieel om je armen te laten schitteren!

Welke spieren train je met bicep curls?

De naam zegt het al, bij bicep curls draait het om je armen, maar er is meer! Terwijl je je biceps traint worden ook de brachialis en de brachioradialis aangesproken. Dit zijn andere spieren in de bovenarm. Daarnaast activeer je ook je onderarmen en schouders wat zorgt voor meer stabiliteit tijdens de beweging.

Krachttraining groepsles in de sportschool met gemixt publiek die een bicep curl uitvoert.

Hoe voer je de bicep curl uit?

Nu is het tijd om je aan het werk te zetten! Om correct de bicep curl uit te voeren, volg je de volgende stappen:

  1. Begin door rechtop te staan met je voeten op schouderbreedte uit elkaar, je knieƫn licht gebogen en je buikspieren aangespannen.
  2. Houd een halter, dumbbells of een kabelhandvat vast met je handpalmen naar voren gericht, je armen gestrekt langs je lichaam.
  3. Buig langzaam je ellebogen en breng de halter, dumbbells of het kabelhandvat richting je schouders, terwijl je je biceps aanspant.
  4. Pauzeer kort wanneer de weerstand je schouders bereikt en knijp je biceps samen.
  5. Laat de halter, dumbbells of het kabelhandvat gecontroleerd terugzakken naar de startpositie, terwijl je de spanning op je biceps behoudt.
  6. Herhaal voor het gewenste aantal herhalingen.

Soorten bicep curls

Naast de standaard variant van de bicep curl bestaan er een hoop andere varianten. Zo heb je “hammer curl”, waarbij je je handpalmen naar binnen draait, en de “preacher curl”, waarbij je je armen op een schuine bank plaatst voor een extra challenge. Deze oefeningen kan je natuurlijk mixen en matchen voor een echte armworkout.

Hoeveel bicep curls moet ik doen?

Hoeveel bicep curls je moet doen hangt af van jouw doelen en fitheid. Over het algemeen is 3-4 sets van 8-12 herhalingen een goede sweet spot voor spiergroei en kracht. Maar luister hierin vooral naar je lichaam en pas aan waar nodig!

Kom trainen bij Profit Gym!

Klaar om te knallen in de sportschool en je droombod te kweken? Bij ProfitGym staan onze persoonlijke trainers klaar om je te helpen! Kom vandaag nog langs en ontdek hoe we je kunnen helpen het beste uit je training te halen!

Meer blogs

Wil jij ook all-in fitness?
All-in Fitness?