20 december 2023

Afvallen door middel van cardio of krachttraining

Training

De eerste stap heb je al gezet! Je hebt besloten dat je wil afvallen. Maar wat nu? Hoe gaan we dit aanpakken? Afvallen met cardio? Of misschien toch afvallen met krachttraining? Wij gaan je helpen die keuze te maken door ze naast elkaar te zetten en te zien hoe ze het tegen elkaar opnemen.

Verschillen tussen afvallen met krachttraining en cardio

Voor je algehele gezondheid is er niet heel veel verschil tussen een eindje fietsen en een paar krachtoefeningen te doen. Ze hebben namelijk ongeveer dezelfde cardiovasculaire voordelen. Je zit dus met beide keuzes best wel goed op korte termijn. Op lange termijn zie je echter toch wel een duidelijk verschil. Zo is bewezen dat mensen met meer spiermassa ouder worden en langer gezond blijven dan mensen met lagere spierpercentage.

Oké, goed om te weten, maar hoe zit het nou specifiek met afvallen? Is cardio of krachttraining beter? Laten we kijken naar de voordelen van ieder.

Afvallen met krachttraining

We weten al dat krachttraining op lange termijn beter is voor de gezondheid. Maar hoe zit dat met afvallen? Tijdens een krachttraining work-out verbrand je veel calorieën, maar niet zoveel als tijdens cardio.

Wel bouw je langzaam spiermassa op dat steeds meer energie nodig gaat hebben om te blijven bestaan. Hierdoor ga je meer calorieën automatisch verbruiken. Zelfs als je een dagje niks aan het doen bent. Dit zorgt er weer voor dat het makkelijker wordt om op gewicht te blijven. Het is dus een goede langetermijnoplossing met veel voordelen. Slow and steady wins the race.

Afvallen met cardio

Tot nu toe lijkt het alsof krachttraining in alle opzichten wint van cardio, maar laten we toch kijken naar de voordelen van afvallen met cardio. Veel mensen kiezen immers liever om cardio te doen.

Het allerbelangrijkste voordeel van cardio is de hoeveelheid calorieën die je verliest per sessie. Je bouwt misschien geen spiermassa op, maar je boekt wel sneller winst om je gewichtsdoelen te bereiken. Dit kan voor sommigen goede motivatie zijn om te blijven sporten en gezond te blijven. Die tastbare progressie kan hiervoor namelijk heel belangrijk zijn. Ook zal je net als bij krachttraining goed op gewicht kunnen blijven, als je tenminste regelmatig blijft sporten. Je bouwt namelijk niet een grotere spiermassa die automatisch die calorieën verbruikt. Afvallen met cardio is dus een goede optie als je op korte termijn je doelen wil bereiken en regelmatig wil blijven sporten.

Krachttraining groepsles in de sportschool met gemixt publiek die een bicep curl uitvoert.

Afvallen met krachttraining EN cardio

Nu je je bewust bent van de voordelen van allebei moet je je keuze gaan maken. Krachttraining of cardio? Wacht, waarom niet een combinatie van allebei? Nee, serieus, een combinatie van krachttraining en cardio is de beste keuze die je kan maken in dit geval. Zo profiteer je van de voordelen van beide trainingsmethodes terwijl je je niet druk hoeft te maken over mogelijke nadelen. Ook heeft het voordeel dat je kan variëren. Het is namelijk niet verstandig om je lichaam constant op dezelfde manier te blijven belasten, dat is het ook helemaal niet gewend.

Hoe pak je het aan?

Cardio

Hardlopen

De simpelste vorm van cardio is hardlopen. Het beste is als je dit gewoon buiten doet, maar het kan natuurlijk ook gewoon op een loopband. Doe dit in sessies van een half uur een aantal keren per week. Als je moeite hebt met hardlopen kun je ook beginnen met op een stevig tempo wandelen.

Touwtjespringen

Denk niet dat het alleen voor kinderen is. In de sportschool is touwtjespringen een serieuze zaak waar je écht veel calorieën mee kan verbranden. Een ander groot voordeel dat touwtjespringen biedt, is dat je een beter evenwicht ontwikkelt.

Ga bij touwtjespringen voor korte sessies van ongeveer 10 minuten waarna je andere korte oefeningen kan doen. Houd er een goed en consistent tempo in voor het beste resultaat.

Hiit-training

Hiit-Training staat voor High-Intensity Interval Training. Dit is een zware trainingsvorm waar je van 20 tot 60 minuten zware inspanningen afwisselt met korte pauzes ertussen. De inspanningen die je doet kan zelf kiezen bijvoorbeeld, hardlopen, fietsen, zwemmen, traplopen, etc. Het grote voordeel hiervan is dat je met relatief korte trainingen, grote resultaten kan bereiken.

Je kiest dus zelf de oefeningen die je doet tijdens Hiit-training, wel zijn er enkele spelregels:

  • Kies oefeningen waarbij je je flink moet inspannen.
  • Elke oefening (interval) doe je tussen de 15 seconden en 4 minuten.
  • Na elke oefening (interval) neem je wat rust, doe bijvoorbeeld een lichtere oefening of neem een korte pauze. Zo voorkom je overbelasting. Het is normaal om een ratio van 2:1 te hebben waarbij je dus bijvoorbeeld 2 minuten aan het trainen bent en 1 minuut aan het rusten. Deze tijd kan je natuurlijk zelf bepalen.

Lees voor meer informatie de blog over cardio training in de sportschool!

Krachttraining

Ga bij afvallen met krachttraining voor ‘de big 5’, zet dus compound oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen tegelijkertijd traint centraal. 

De big 5 zijn:

  • Squat
  • Bench Press
  • Deadlift
  • Shoulder Press
  • Barbell row

Natuurlijk kan je ook andere krachttrainingsoefeningen toevoegen aan je schema, maar let wel altijd op dat je een goede balans vind en niet een spiergroep overbelast!

Oudere man loopt op loopband, cardio

ProFit Gym zet je op het juiste pad

Heb jij hulp nodig met het opzetten van een goed gevarieerd schema waar krachttraining én cardio allebei aan bod komen? Of misschien weet je helemaal niet waar je moet beginnen met jouw afvaljourney? Onze persoonlijke coaches helpen graag en staan klaar om jou te steunen helemaal fit te worden!

Meer blogs

Wil jij ook all-in fitness?
All-in Fitness?